Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Ευαίσθητα δόντια


Η ευαισθησία των δοντιών είναι πολύ ενοχλητική για όποιον την έχει νιώσει. Πρόκειται για πόνο που είναι χαρακτηριστικός, στιγμιαίος, οξύς και ο οποίος σταματά σχεδόν άμεσα μετά την άρση του ερεθίσματος.

Οι αιτίες αρκετές, μερικές εκ των οποίων είναι:

Υφίζηση (υποχώρηση) ούλων

Η υφίζηση, όπως ονομάζεται η υποχώρηση των ούλων, οδηγεί σε αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού. Η ρίζα έχει σωληνάρια μέσα στα οποία βρίσκεται υγρό που επικοινωνεί με το νεύρο. Επειδή δεν προστατεύεται από σμάλτο, τα όποια ερεθίσματα λειτουργούν πιο άμεσα στο νεύρο. Ερεθίσματα λοιπόν, όπως το ζεστό, το κρύο, το αλμυρό ή και το γλυκό επηρεάζουν το δόντι. Υφιζήσεις μπορεί να συμβούν εξαιτίας είτε περιοδοντικής νόσου, είτε λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος, είτε γρήγορης ορθοδοντικής θεραπείας. Ειδικά το βούρτσισμα με λάθος τρόπο ή με δύναμη είναι από τις βασικότερες αιτίες ευαισθησίας λόγω υφιζήσεων αλλά και αποτριβής της αδαμαντίνης.

Πρόσφατη θεραπεία

Συχνά μετά από θεραπεία στα ούλα, περιοδοντίτιδας ή ουλίτιδας μπορεί να εμφανιστεί μια ευαισθησία η οποία είναι παροδική και οφείλεται στην απομάκρυνση της πέτρας από την περιοχή της ρίζας. Έτσι προσωρινά η ρίζα μένει εκτεθειμένη με συνέπεια την ευαισθησία.

Ραγίσματα και μικρό-κατάγματα δοντιών

Ναι μεν τα δόντια μας είναι αρκετά ανθεκτικά, από την άλλη όμως η αντοχή τους έχει κάποια όρια! Κακές συνήθειες όπως το δάγκωμα των στυλό, των νυχιών και του χείλους ή το κόψιμο κλωστών με τα δόντια, επιβαρύνουν τους οδοντικούς ιστούς. Επίσης το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρυγμός, μπορεί να οδηγήσει σε μικροαποσπάσεις αδαμαντίνης οι οποίες αποκαλύπτουν το εσωτερικό της δομής του δοντιού. Αυτά ενδεχομένως να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή άμεσα, εντούτοις οδηγούν σε επικοινωνία του στοματικού περιβάλλοντος με τα σωληνάρια στο εσωτερικό του δοντιού που με τη σειρά τους επικοινωνούν με το νεύρο.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα επηρεάζει τους ιστούς του δοντιού καταστρέφοντας τόσο την αδαμαντίνη, το σμάλτο δηλαδή , όσο και την οδοντίνη που βρίσκεται εσωτερικά. Κάτι τέτοιο διευκολύνει τα ερεθίσματα να επηρεάσουν το νεύρο με συνέπεια αυτό να εκδηλωθεί ως ευαισθησία στο ζεστό, κρύο, αλμυρό ή γλυκό.

Όξινες τροφές

Τροφές όπως χυμοί από εσπεριδοειδή και όξινα φρούτα, λεμόνι, ντομάτες και άλλα επιδρούν στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών επηρεάζοντας την αδαμαντίνη. Τα όξινα αυτά ερεθίσματα το δόντι τα αισθάνεται ως πόνο. Καλό θα είναι μετά από τέτοια φαγητά να αποφεύγεται το βούρτσισμα των δοντιών. Το ph του στόματος έχει πέσει, το περιβάλλον έχει γίνει πιο όξινο και ένα βούρτσισμα θα προκαλούσε περαιτέρω βλάβη των ιστών λόγω μηχανικής αποτριβής. Αποτριβές μπορεί να προκληθούν και από αυτοσχέδια μέσα, όπως διαλύματα μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιούνται για βούρτσισμα

Λεύκανση

Η λεύκανση, που γίνεται στο ιατρείο συχνότερα, μπορεί να προκαλέσει μια παροδική ευαισθησία που περνά μετά από 2-3 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας.

Στην αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας αρχικά μπορεί να βοηθήσει μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο πιθανόν να χρειαστεί η κάλυψη των επιφανειών των δοντιών με ειδικά βερνίκια. Αν η ευαισθησία δεν μειώνεται σταδιακά, τότε υπάρχει ως έσχατη λύση η ενδοδοντική θεραπεία, δηλαδή η απονεύρωση.