Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Κακοσμία στόματος


Η κακοσμία του στόματος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία πιθανόν να έχουμε βρεθεί όλοι μας κάποτε! Η κακοσμία διαπιστώνεται είτε από τον ίδιο τον ασθενή είτε, συχνότερα, από τον περίγυρό του και δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα, κοινωνικό, επαγγελματικό αλλά και ψυχολογικό.

Η συνηθέστερη πηγή κακοσμίας είναι η στοματική κοιλότητα αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι και γαστρεντερικής αιτιολογίας, π.χ. εξαιτίας μιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μπορεί επίσης, να προκαλέσουν κακοσμία και μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, που αλλάζει την ποιότητα και την ποσότητα του σάλιου. Οι αμυγδαλές και το ιγμόρειο μπορούν και αυτά να συμβάλλουν. Το κάπνισμα και το αλκοόλ καλό θα είναι να μειωθούν σημαντικά αν όχι, ιδανικά, να διακοπούν καθώς έχει βρεθεί ότι συμμετέχουν στην παραγωγή κακοσμίας αλλά και επιτείνουν την περιοδοντική νόσο που με τη σειρά της είναι αίτιο και αυτή.

Η κακοσμία που πηγάζει από το στόμα οφείλεται σε μικρόβια. Το στόμα έχει όλες εκείνες τις συνθήκες για να μπορέσουν οι μικροοργανισμοί να αναπτυχθούν. Η διαρκώς μεταβαλλόμενη ισορροπία του στοματικού περιβάλλοντος είτε λόγω νόσων (π.χ. μιας περιοδοντικής νόσου που παλιά δεν υπήρχε), είτε λόγω λήψης φαρμάκων (όπως τα ηρεμιστικά ή τα αντιυπερτασικά), είτε τέλος λόγω εργασιών που γίνονται στο στόμα και το επιβαρύνουν (όπως οι προσθετικές εργασίες), μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία.
Έτσι, επιβαρυντικά μπορεί να λειτουργήσουν κακότεχνες προσθετικές εργασίες που δεν καθαρίζουν εύκολα με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται παραπροϊόντα μεταβολισμού των μικροβίων. Φλεγμονές όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή δόντια που χρειάζονται ενδοδοντική θεραπεία και πιθανόν να παροχετεύουν πύον στο στόμα, τερηδονισμένα δόντια να προκαλούν ή να επιτείνουν την κακοσμία.

Μια σωστή αντιμετώπιση της κακοσμίας είναι ο προσδιορισμός του αιτίου που την προκαλεί και η άρση του. Εκτός από την λύση του εκάστοτε προβλήματος, θεραπεία ουλίτιδαςπεριοδοντίτιδαςαπονευρώσεις και εμφράξεις που θα πρέπει να γίνουν, καλό θα είναι οι επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό να γίνονται στο εξάμηνο, ενώ η χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού θεωρείται αναγκαία. Κάτι που παραβλέπεται και αποτελεί ευθύνη των οδοντιάτρων να το αναφέρουν είναι η γλώσσα! Η γλώσσα κατακρατά πολύ περισσότερα μικρόβια από οποιοδήποτε σημείο στο στόμα και επιβάλλεται να βουρτσίζεται και αυτή! Θα πρέπει να έχει γίνει επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος και έλεγχος αποτελεσματικότητας της υγιεινής που εφαρμόζει ο ασθενής από τον οδοντίατρο. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να δοθεί και στοματικό διάλυμα.