Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Ραγισμένο δόντι


Ραγισμένο δόντι
Οι ρωγμές στα δόντια είναι αρκετά συνηθισμένες – σχεδόν όλοι μας κάπου έχουμε μια ρωγμή. Δεν πονούν, όμως, όλες. Αυτές που ενοχλούν, με κάποιον τρόπο επηρεάζουν το νεύρο. Με τη μάσηση η ρωγμή ανοίγει και σταδιακά βαθαίνει προς το νεύρο. Το χειρότερο είναι ότι οι ρωγμές αποτελούν τα τελειότερα σημεία κατακράτησης μικροβίων, με συνέπεια να κινδυνεύει το δόντι είτε να τερηδονιστεί είτε να νεκρωθεί.

Τι προκάλεσε τη ρωγμή;

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες για την εμφάνιση των ρωγμών.

Το σφίξιμο των δοντιών, ο βρυγμός όπως αναφέρεται επιστημονικά, έχει σαν συνέπεια να ασκούνται πολύ μεγάλες δυνάμεις στα δόντια, οι οποίες οδηγούν συχνά σε διατάραξη της δομικής ακεραιότητας των δοντιών και έτσι σε ρωγμές. Κακές συνήθειες, όπως το δάγκωμα των νυχιών ή του μολυβιού, μπορούν επίσης να επηρεάσουν.

Ένα ατύχημα στη στοματική κοιλότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει ρωγμές σε ένα ή περισσότερα δόντια.

Οι σκληρές τροφές και οι έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας (π.χ. μάσηση πάγου) μπορούν να οδηγήσουν σε ρωγμές.

Απώλεια της δομικής ακεραιότητας του δοντιού, με συνέπεια να αδυνατίζει το δόντι και να σπάει ευκολότερα, προκαλείται και από τις παλαιές εμφράξεις αμαλγάματος, τα «μαύρα σφραγίσματα». Επειδή τα «μαύρα σφραγίσματα» δεν είναι συγκολλούμενα αλλά συγκρατούνται μηχανικά με συγκεκριμένο σχήμα στο δόντι, προκαλούν κατά τη διάρκεια των χρόνων έντονες δυνάμεις στα δόντια που φθείρουν τα τελευταία, προκαλώντας ρωγμές, ακόμη και κατάγματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση σχετικά με το αν ένα δόντι έχει ραγίσει ή όχι δεν είναι πάντα εύκολη. Συνήθως υπάρχει ένας αιχμηρός-οξύς πόνος στη μάσηση που φεύγει γρήγορα. Μπορεί να ενοχλεί στο κρύο, το ζεστό ή και το γλυκό. Πολύ συχνά ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιό ακριβώς είναι το δόντι που τον ενοχλεί, ούτε καν σε ποια από τις δυο γνάθους βρίσκεται, λόγω αντανακλαστικού πόνου.

Ορισμένες φορές, η ρωγμή μπορεί να μην είναι εμφανής κλινικά αλλά ούτε και ακτινογραφικά. Θα ληφθεί ιστορικό από το γιατρό και θα γίνουν επανειλημμένες δοκιμές δαγκώματος σε διάφορα δόντια αλλά και πάλι μπορεί να μην εντοπιστεί το υπεύθυνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να περιμένουμε έως ότου γίνει περισσότερο αντιληπτό από τον ασθενή το δόντι που πονάει ή σε ποιά ερεθίσματα πονάει, ζεστό-κρύο-γλυκό.

Πώς θεραπεύεται μια ρωγμή;

Οι μέθοδοι θεραπείας ποικίλλουν. Ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική-ακτινογραφική εικόνα του δοντιού, θα οριστεί εξατομικευμένα και το αντίστοιχο πρωτόκολλο αντιμετώπισης. Εφόσον απαιτηθεί η παρέμβαση του γιατρού, αυτή θα γινει είτε με σφράγισμα, είτε με απονεύρωση, με στεφάνη, με συγκολλούμενη αποκατάσταση τύπου επενθέτου, ακόμα και με εξαγωγή (σε μη αναστρέψιμο στάδιο).

Το σημαντικότερο είναι ο συχνός επανέλεγχος της στοματικής κοιλότητας με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.