Απονεύρωση
Τι είναι η απονεύρωση;
Είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ο νεκρός η κατεστραμμένος ιστός του δοντιού (το νεύρο του) και μορφοποιείται κατάλληλα η ρίζα ώστε να μπορεί να κλειστεί με ένα ειδικό υλικό που εξασφαλίζει κατά το δυνατόν την ερμητικότητά της.
Πότε απαιτείται η απονεύρωση;
Όταν ο πολφός (το νεύρο) του δοντιού έχει φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως τερηδόνα, κάταγμα ή τραύμα.
Αποτελεί ο πόνος πάντα ένα σύμπτωμα;
Όχι πάντα και για αυτό απαιτείται συχνός προληπτικός έλεγχος (προτείνεται ανά περίοδο έξι μηνών). Πιθανόν ο οδοντίατρος να διαπιστώσει κατά την προληπτική εξέταση την ύπαρξη ενός συριγγίου, το οποίο από τους ασθενείς περιγράφεται σαν ”σπυράκι” και αποτελεί ένδειξη του ότι το νεύρο πλέον έχει νεκρωθεί (ολικώς ή και μερικώς).
Ο ασθενής στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πονάει καθόλου. Σε άλλες όμως, ενδέχεται να υπάρχει ενόχληση που μπορεί να ποικίλει από πολύ ισχυρό πόνο, ευαισθησία στο ζεστό ή κρύο, πόνο στο μάσημα των τροφών ή στο άγγιγμα του δοντιού ή και πρήξιμο των ούλων γύρω από το δόντι.
Μπορώ να αποφύγω την απονεύρωση λαμβάνοντας αντιβίωση;
Το δόντι, όταν φτάσει σε σημείο να χρειάζεται θεραπεία, δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνο του. Αν η φλεγμονή αφεθεί, αυτή θα επεκταθεί, ο πόνος συνήθως χειροτερεύει και πιθανόν να επιδεινωθεί η κατάσταση ή και να οδηγηθεί το δόντι σε εξαγωγή.
Πολλοί ασθενείς έρχονται στο ιατρείο μετά από ημέρες λήψης αντιβίωσης. Στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα γιατί, σε περίπτωση που ο πολφός του δοντιού είναι ήδη νεκρός δεν υπάρχει αιμάτωση στο δόντι κ επομένως δεν φτάνει η αντιβίωση να εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού. Το αν θα δοθεί η όχι αντιβιοτική κάλυψη θα πρέπει να αποφασιστεί από τον οδοντίατρο, αφού εκτιμήσει κλινικά και ακτινογραφικά το περιστατικό και εφόσον συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για την ολοκλήρωση της θεραπείας;
Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την πολυπλοκότητα του δοντιού (πχ. περισσότερες ρίζες στα πίσω δόντια απαιτούν περισσότερα ενδεχομένως ραντεβού).
Σε ποιες κατηγορίες ασθενών μπορεί να πραγματοποιηθεί η θεραπεία της απονεύρωσης;
Κάθε ασθενής που θέλει να σώσει το δόντι του, το οποίο πάσχει από μόνιμη πολφική βλάβη, μπορεί και ενδείκνυται να κάνει θεραπεία. Συνήθως, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία ή την γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς, αρκεί να ενημερωθεί ο οδοντίατρος όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα (π.χ. νόσοι της καρδιάς, διαβήτης, κλπ.).
Τελικά πονάει ή όχι η απονεύρωση;
Κάποτε ίσως αυτό να ίσχυε. Τώρα πλέον με την εξέλιξη στον τομέα της αναισθησίας, η οποία γίνεται σε κάθε στάδιο της θεραπείας, ο πόνος έχει επιτέλους νικηθεί. Ενδέχεται να υπάρξει μικρή ενόχληση μεταξύ των επισκέψεων η οποία κυμαίνεται από ελαφρύ πόνο μέχρι πρήξιμο στα ούλα, αλλά η ενόχληση αυτή περνά με ένα παυσίπονο.
Πόσα χρόνια μπορεί να κρατήσει ένα δόντι που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία;
Η ενδοδοντική θεραπεία δεν επιβαρύνει τη διατήρηση του δοντιού στη στοματική κοιλότητα. Εφόσον το οστό που το στηρίζει είναι υγιές, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.