Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές από τιτάνιο που μοιάζουν με το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Αποτελούν τον πλέον σύγχρονο τρόπο αντικατάστασης ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Η βιωσιμότητα τους είναι πάρα πολύ καλή, μετρώντας έως και 30 χρόνια σε στόματα ασθενών.

Σκέφτομαι να μην αντικαταστήσω το δόντι που έχασα. Πειράζει;

Η απώλεια ενός ή και παραπάνω δοντιών έχει δυσάρεστες συνέπειες όπως την περιορισμένη ικανότητα μάσησης, τη μετακίνηση των γειτονικών δοντιών, τον πόνο, αλλά και την έλλειψη αυτοπεποίθησης που προκαλείται από ένα μη ελκυστικό χαμόγελο.

Σε περιπτώσεις απώλειας δοντιών παρατηρείται επίσης η απορρόφηση του οστού που συγκρατούσε τα δόντια, με επακόλουθη την ατροφία των γνάθων και τελικά αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο.

Και αν θέλω να αντικαταστήσω τελικά το δόντι που έχασα, ποιά είναι η διαδικασία;

Παρόλο που οι κλασσικές γέφυρες είναι ακόμα στη φαρέτρα μας για να αντικαταστήσουν απωλεσθέντα δόντια, εντούτοις απαιτούν τον τροχισμό των διπλανών δοντιών που θα στηρίξουν την αποκατάσταση, οπότε θυσιάζονται δυο διπλανά και πιθανόν υγιή δόντια για να αντικατασταθεί ένα. Από την άλλη, οι οδοντοστοιχίες είναι κινητές εργασίες που μπορεί να δημιουργούν τραύματα ή δυσκολίες στην ομιλία αλλά και αισθητικά προβλήματα.

Σε αντιδιαστολή με όλα τα προηγούμενα, τα εμφυτεύματα αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική λύση. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους είναι ότι δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών, εμφανίζουν αποδεδειγμένα τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές και εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού. Όταν, δε, εφαρμοστούν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες, ανάλογα με τον αριθμό τους, μπορούν να προσφέρουν μια ασύγκριτα σταθερή οδοντοστοιχία. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν.

Και πώς μπαίνουν τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία, με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο. Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο από 3-6 μήνες για να ενωθούν με το οστό που τα περιβάλλει. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά. Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.

Πονάει η τοποθέτησή τους;

Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία οπότε ο πόνος εξαλείφεται. Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους ήταν πολύ ηπιότερη σε σχέση με αυτό που περίμεναν. Η όποια τυχόν ενόχληση ελέγχεται με ένα ήπιο παυσίπονο.

Πρέπει να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα για κάθε ένα δόντι που έχει χαθεί;

Όχι. Μπορούν να τοποθετηθούν λιγότερα εμφυτεύματα και πάνω σε αυτά να στηριχθεί μια γέφυρα όπως ακριβώς θα στηριζόταν και σε φυσικά δόντια. Από την άλλη πλευρά είναι πλεονεκτικότερο να αντικαθίστανται τα πίσω δόντια με ένα εμφύτευμα για κάθε χαμένο δόντι, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την μάσηση.

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή οντότητα προκειμένου να αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός εμφυτευμάτων που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Μήπως η ηλικία μου είναι απαγορευτική;

Σε γενικές γραμμές η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Ο γιατρός θα πρέπει όμως να έχει ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα υγείας του ασθενούς. Η επιθυμία για βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι περισσότερο σημαντική από την ηλικία, όταν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει αν θέλει να θεραπευτεί με οδοντικά εμφυτεύματα.

Πόσο κρατάνε τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης, με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια. Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα. Παρόλα αυτά, τόσο η υγιεινή τους, όπως και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους είναι απαραίτητη.

Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για εμφυτεύματα;

Ο οδοντίατρος θα εξετάσει αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού ώστε να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμικές ή αξονικές τομογραφίες για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιμου οστού

Πόσο κοστίζουν;

Το κόστος της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν.

Το σημαντικότερο είναι ότι μακροπρόθεσμα η λύση με οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύεται οικονομικότερη των εναλλακτικών διότι οι εργασίες σε εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν χρειάζονται αντικατάσταση.