Θεραπεία περιοδοντίτιδας
Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
H περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο οστό. Συνήθως αναπτύσσεται ως εξέλιξη της ουλίτιδας.
Tο αν θα προκληθεί η νόσος και σε ποια έκταση εξαρτάται από την άμυνα του οργανισμού και τη φροντίδα που προσφέρουμε στα δόντια μας.
Τι θα δω για να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;
Στο αρχικό της στάδιο η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται ως μία ήπια ουλίτιδα. Συμπτώματά της μπορεί να είναι η αιμορραγία στα ούλα, η ερυθρότητα και το οίδημα.
Μπορεί επίσης να υπάρχει κακοσμία του στόματος, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθούν και αποστήματα. Παρατηρείται επίσης κινητικότητα δοντιών: δόντια που «μακραίνουν», μετακινούνται ή αραιώνουν.
Στον έλεγχο και με την εξέλιξη της νόσου, ο οδοντίατρος θα διαπιστώσει την ύπαρξη περιοδοντικών θυλάκων, θα δει δηλαδή πως τα ούλα έχουν πιθανώς αποκολληθεί από την επιφάνεια των δοντιών και εκεί έχουν δημιουργηθεί «φωλιές» μικροβίων.
Για να θεραπευτεί η περιοδοντίτιδα, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα μικρόβια αυτά.
Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την περιοδοντίτιδα;
Το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη αποτελεί η σωστή φροντίδα του στόματος.
Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό παίζει το σωστό βούρτσισμα των δοντιών αλλά και της γλώσσας, κάτι που παραλείπεται από πολλούς. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να τοποθετείται με γωνία ανάμεσα σε δόντια και ούλα και να κινείται με μικρές παλινδρομικές κινήσεις.
Απαραίτητο είναι το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, ειδάλλως η φροντίδα του στόματος είναι ημιτελής, αφού στην ουσία με την οδοντόβουρτσα καθαρίζονται μόνο οι μισές επιφάνειες των δοντιών.
Το κάπνισμα θεωρείται ως ένας από τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες στην περιοδοντική νόσο, καθώς μειώνει τοπικά την άμυνα του οργανισμού και την αναγεννητική του ικανότητα και επιτρέπει στα μικρόβια να μεγιστοποιήσουν την δράση τους.
Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται και πώς;
Αρχικά η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό από τον οδοντίατρο και οδηγίες στοματικής υγιεινής για σωστό βούρτσισμα.
Όταν η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει χρειάζεται βαθύτερος καθαρισμός από τα μικρόβια που βρίσκονται στους θυλάκους. Αυτό περιλαμβάνει ριζικές αποξέσεις, δηλαδή αφαίρεση των μικροβίων που είναι κάτω από τα ούλα και πάνω στην επιφάνεια της ρίζας με ειδικά εργαλεία και υπό τοπική αναισθησία.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε περίπτωση που η συντηρητική έως τώρα θεραπεία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, θα χρειαστεί χειρουργική θεραπεία. O οδοντίατρος «ανοίγει» τα ούλα για να απομακρύνει τα μικρόβια από τους βαθείς θυλάκους. Επίσης, σπανιότερα, ο ειδικός μπορεί να «χτίσει» ξανά το κόκαλο- στο βαθμό φυσικά που αυτό είναι κάθε φορά εφικτό.
Σημαντικό στοιχείο στην διατήρηση ενός καλού αποτελέσματος είναι αδιαμφισβήτητα η υπακοή του ασθενούς σε ένα πρόγραμμα τακτικών επανακλήσεων και ελέγχων. Στο οδοντιατρείο μας, το πρόγραμμα αυτό είναι πάντα απόλυτα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες, τον τρόπο ζωής και τη γενικότερη υγεία του κάθε ασθενούς. Το πρόγραμμα αυτό είναι επίσης δυναμικό, δηλαδή αλλάζει αναλόγως με την ανταπόκριση του οργανισμού στην θεραπεία.
Αν θεραπεύσω την περιοδοντίτιδα, μπορεί να επανέλθει;
H περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει. Aν ο ασθενής σταματήσει το βούρτσισμα και τον τακτικό έλεγχο από τον ειδικό, οι θύλακοι θα ξανασχηματιστούν και η περιοδοντίτιδα θα επανέλθει.
Γιατί το κάπνισμα είναι τόσο σημαντικό;
Γιατί το κάπνισμα “κρύβει” την αιμορραγία, οπότε οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι ματώνουν τα ούλα τους και δεν έχουν κάτι να τους θορυβήσει. Αν καταλάβουν την αιμορραγία, τότε είναι συνήθως αρκετά αργά όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον το κάπνισμα παρεμβαίνει στην αναγεννητική ικανότητα του οργανισμού, με συνέπεια η θεραπεία να έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Ο σύντροφός μου έχει περιοδοντίτιδα. Μπορεί να με κολλήσει;
Όχι. Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει ότι η μεταφορά μικροβίων από ένα άτομο στο άλλο μπορεί να προκαλέσει περιοδοντική νόσο.
Υπάρχει συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με άλλες ασθένειες;
Μελέτες δείχνουν αυξημένη συσχέτιση των νόσων του περιοδοντίου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης περιοδοντίτιδας.
Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος έχει αμφίδρομη σχέση με τον διαβήτη, καθώς ο διαβήτης (ειδικά αν δεν είναι ρυθμισμένος) επιβαρύνει την κατάσταση του περιοδοντίου αλλά και η περιοδοντίτιδα επηρεάζει τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.
Πόσα ραντεβού θα χρειαστούν για την θεραπεία;
Ο αριθμός των ραντεβού εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και τον αριθμό των προσβεβλημένων δοντιών.
Θα πονέσω;
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Τυχόν μικρός πόνος ή ενόχληση μετά την πάροδο της αναισθησίας αντιμετωπίζονται με απλά αντιφλεγμονώδη-παυσίπονα.
Θα χρειαστεί οπωσδήποτε και χειρουργική παρέμβαση;
‘Όχι. Πάντα προηγείται η συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά από αξιολόγηση του αποτελέσματος αλλά και, κυρίως, του βαθμού συμμόρφωσης του ασθενή στον τομέα της στοματικής υγιεινής, θα αποφασιστεί το αν θα προχωρήσει ο οδοντίατρος στη δεύτερη φάση της θεραπείας.