Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Ακίνητη προσθετική

Η ακίνητη προσθετική είναι μία μέθοδος αποκατάστασης ή επιδιόρθωσης ενός ή περισσότερων δοντιών και χρησιμοποιείται τόσο για την κάλυψη λειτουργικών όσο και αισθητικών αναγκών. Η χρήση της ακίνητης προσθετικής δύναται να βελτιώσει την εμφάνιση του χαμόγελου ενός ατόμου και να αποκαταστήσει την μασητική και φωνητική του ικανότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή, ακόμη και για όσους έχουν σοβαρά οδοντικά προβλήματα.

Τι είναι η ακίνητη προσθετική ;

Η ακίνητη προσθετική είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται στην Προσθετική Οδοντιατρική, για τη βελτιστοποίηση και πρόληψη προβλημάτων που αφορούν τη στοματική κοιλότητα. Η ακίνητη προσθετική αποτελεί την κατάλληλη μέθοδο για όσους έχουν υποστεί απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών. Καθώς είναι και  η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ενός αρκετά ταλαιπωρημένου δοντιού που αλλιώς δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί στον φραγμό.

Στην ακίνητη προσθετική πραγματοποιούνται μόνιμες προσθετικές αποκαταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο, γίνονται μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν το αισθητικό, αλλά και το λειτουργικό πρόβλημα. Η μακροπρόθεσμη αυτή λύση μπορεί να λειτουργήσει και σαν πρόληψη μιας σειράς προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν όταν λείπει έστω και ένα δόντι, όπως στροφή των παρακείμενων δοντιών, τερηδόνα, περιοδοντική νόσος και οστική απώλεια.

Ποια είδη ακίνητης προσθετικής υπάρχουν ;

Η ακίνητη προσθετική πραγματοποιείται μέσα από τη συγκόλληση οδοντιατρικών κολλών πάνω σε φυσικά δόντια ή στις εναπομείναντες ρίζες. Τα είδη και οι εφαρμογές της ακίνητης προσθετικής διαφέρουν ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Συνήθως, οι δύο βασικές μέθοδοι ακίνητης προσθετικής, οποίες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη σοβαρών προβλημάτων είναι οι στεφάνες(θήκες) ή οι γέφυρες.

Η ακίνητη προσθετική μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

Ακίνητη Προσθετική:Στεφάνες 

Οι στεφάνες ή θήκες λειτουργούν ως κάλυμμα για το δόντι. Η στεφάνη ουσιαστικά αγκαλιάζει το εμφανές μέρος του δοντιού, από τη γραμμή των ούλων και πάνω. Οι στεφάνες τοποθετούνται στα δόντια που:

 • έχουν υποστεί απονεύρωση
 • φέρουν μεγάλα και πολλά σφραγίσματα
 • πρέπει να προστατευτούν καθώς έχει αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα της οδοντικής ουσίας
 • είναι επιρρεπείς στο σπάσιμο ή κάταγμα
 • χρειάζονται να τροποποιηθούν
 • χρήζουν αισθητικής βελτίωσης

Οι στεφάνες μπορούν να φτιαχτούν από πορσελάνη ή να είναι κεραμικές, ακόμα κι από το συνδυασμό πορσελάνης και μετάλλου. Μία θήκη δύναται να προστατεύσει και να βελτιώσει την εμφάνιση του δοντιού, καθώς το χρώμα και το σχήμα τροποποιείται πλήρως. Η διαδικασία της εφαρμογής τους γίνεται με το αρχικό τρόχισμα των δοντιών και την μετέπειτα προσθήκη της θήκης.

Ακίνητη Προσθετική: Γέφυρες

Οι γέφυρες αποτελούν εξίσου μόνιμες κατασκευές που υποκαθιστούν την απουσία ενός ή περισσότερων δοντιών. Συγκεκριμένα, οι γέφυρες είναι ένα σύνολο θηκών που είναι ενωμένες μεταξύ τους. Η χρησιμότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν το διάστημα που υπάρχει μεταξύ των δοντιών, λόγω της απώλεια ενός ή μερικών δοντιών. Για την εφαρμογή της γέφυρας χρησιμοποιούνται τα φυσικά δόντια που βρίσκονται εκατέρωθεν του κενού του ελλείποντος δοντιού.

Για την εφαρμογή των γεφυρών, τα γειτνιάζοντα δόντια τροχίζονται για να εφαρμοστούν οι γέφυρες. Η απώλεια του δοντιού καλύπτεται από ένα τεχνητό δόντι, το οποίο καλύπτει το κενό που έχει δημιουργηθεί με ουλοβλεννογόνια στήριξη . Οι γέφυρες αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια δοντιών και θέλουν να αποτρέψουν την εμφάνιση επιπλοκών στη στοματική κοιλότητα, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν και τη μασητική τους ικανότητα. Ακόμη, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει γέφυρες μεταλλοκεραμικές ή ολοκεραμικές.

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής γεφυρών περιλαμβάνουν επιπλέον :

 • αποκατάσταση της μάσησης, φώνησης και λειτουργικότητας
 • αποτροπή της μετακίνησης ή απώλειας των  δοντιών που έχουν απομείνει
 • άρτια αισθητική
 • μεγάλη διάρκεια ζωής

Ποια τεχνική ακίνητης προσθετικής είναι καλύτερη;

Η αρχική επίσκεψη σας σε ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Οδοντίατρο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή της κατάλληλης για εσάς μέθοδο. Η καταλληλόλητα της μεθόδου εξαρτάται από τα οδοντικά προβλήματα που φέρει ο ασθενής και το μέγεθος του προβλήματος.

Οι στεφάνες ενδείκνυνται σε άτομα που έχουν:

 • πολλά σφραγίσματα και κατάγματα στα δόντια
 • απονευρωμένα δόντια
 • τερηδόνα στα δόντια με μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας

Οι γέφυρες ενδείκνυνται σε άτομα που:

 • έχουν χάσει δόντια και εκατέρωθεν υπάρχουν εναπομείναντα φυσικά
 • συστήνονται σε περιπτώσεις που τα παρακείμενα δόντια φέρουν μεγάλες αποκαταστάσεις που πρέπει να αντικατασταθούν, άρα τόσο καλύπτεται το κενό όσο και προστατεύονται τα παρακείμενα δόντια
 • πρέπει να αποκαταστήσουν την λειτουργικότητα του στόματος (π.χ. μάσηση, ομιλία)

Εάν επιθυμείτε να προβείτε στην αλλαγή της όψης του χαμόγελου σας, ο Χειρουργός Οδοντίατρος, Κυριάκος Κόκκινος, βρίσκεται στη διάθεσή σαςΈχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα Αισθητικής Οδοντιατρικής, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με την Ακίνητη Προσθετική και ποια μέθοδος είναι κατάλληλος για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.