Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Όψεις πορσελάνης

όψεις πορσελάνης

Η πρόοδος της τεχνολογίας και της οδοντιατρικής επιστήμης έχει επιφέρει εξέλιξη των μεθόδων στην Αισθητική Οδοντιατρική. Οι οδοντικές όψεις πορσελάνης αποτελούν μία τεχνική της επανορθωτικής και αισθητικής οδοντιατρικής, κατά την οποία τοποθετούνται ειδικές λεπτές προσθετικές εργασίες στην επιφάνεια των δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης συγκολλούνται στην πρόσθια επιφάνεια και στοχεύουν στη βελτίωση του χρώματος και το σχήματος των δοντιών. Αυτή η αισθητική παρέμβαση αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για βελτίωση της αισθητικής του χαμογέλου σε άτομα με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις .

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης ;

Οι όψεις πορσελάνης είναι φλοίδες πορσελάνης, οι οποίες εφαρμόζονται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών, στο σχήμα και στο χρώμα που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος και έχει προταθεί ύστερα από ενδελεχή σχεδιασμό. Ως επί το πλείστον, είναι κατασκευασμένα από πορσελάνη, ένα κεραμικό ανθεκτικό υλικό από διπυριτικό λίθιο. Οι όψεις πορσελάνης εφόσον τοποθετηθούν στα δόντια, δεν αλλοιώνονται μέσα στον χρόνο, το χρώμα διατηρείται, ενώ εμφανίζουν μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα.

Ποιοι μπορούν να τοποθετήσουν όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να τοποθετηθούν σε άτομα που:

 • επιθυμούν να κλείσουν το διάστημα ανάμεσα στα δόντια τους. Καθώς με την εφαρμογή όψεων πορσελάνης γεμίζονται τα κενά ανάμεσα από τα δόντια.
 • έχουν παλιές εμφράξεις (σφραγίσματα)στα πρόσθια δόντια, τα οποία έχουν αποχρωματιστεί ή χρειάζονται αντικατάσταση.
 • θέλουν να εναρμονίσουν μόνο ένα ή δύο πρόσθια δόντια με τα υπόλοιπα λόγω διαφορετικού του σχήματος (π.χ. νανοδοντία).
 • έχουν σπασμένο μέρος δοντιού που θέλουν να συμπληρωθεί
 • αποζητάνε ένα μονίμως λευκό χαμόγελο που να μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.
 • δεν επιθυμούν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία αλλά θέλουν τα δόντια τους να φαίνονται ίσια.
 •  επιθυμούν να αλλάξουν ριζικά το χαμόγελό τους, τόσο το σχήμα όσο και το χρώμα.

Οι όψεις πορσελάνης τοποθετούνται σε όσους επιθυμούν να έχουν ένα αναλλοίωτο και μόνιμο μέσα στο χρόνο χαμόγελο. Σε αρκετές περιπτώσεις η τοποθέτηση τους γίνεται για λόγους αισθητικούς, καθώς η φυσικότητα του αποτελέσματος αποτελεί το μυστικό αυτής της τεχνικής.  Ωστόσο, δεν ενδείκνυνται σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών, καθώς άτομα που έχουν χάσει μεγάλη ποσότητα δοντιού ή είχαν προηγουμένως στεφάνη (θήκη), δεν μπορούν να αποκατασταθούν με όψεις πορσελάνης. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που η σύγκλειση τους παρεμβάλλεται στα όρια της εργασίας (τρόπος δαγκώματος) ή απαιτείται αρκετός εκτροχισμός του δοντιού προκειμένου να αλλάξει η κλίση και η θέση του. Σε τέτοιες περιπτώσεις αλλάζουν οι προδιαγραφές της συντηρητικής παρασκευής που ακολουθείται στις όψεις πορσελάνης και δεν αποτελεί πια το ενδεικνυόμενο σχέδιο θεραπείας.

Πώς εφαρμόζονται οι όψεις πορσελάνης ;

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν μία σχετικά γρήγορη διαδικασία που υλοποιείται μέσα σε μόνο τρεις συνεδρίες.Σε κάθε περίπτωση πριν γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο στόμα του ασθενή γίνεται ο απαραίτητος σχεδιασμός και μελέτη του στόματος και του προσώπου του ασθενή μέσω διαφόρων ψηφιακών απεικονιστικών μέσων.

Αρχικά αφού επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος ένα ειδικό Χειρουργό Οδοντίατρο, εξειδικευμένο στην εφαρμογή των όψεων πορσελάνης, λαμβάνεται το αρχικό αποτύπωμα των δοντιών καθώς και φωτογραφίες εξωστοματικές και ενδοστοματικές. Στο πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται η ανάλυση, ως προς τη σύγκλειση, το μέγεθος των δοντιών, τις αναλογίες μεταξύ τους αλλά και με τις τριγύρω ανατομικές δομές, το χρώμα, η ηλικία και το φύλο του ασθενή . Αυτά ουσιαστικά αναλύονται τόσο στο αποτύπωμα όσο και στις φωτογραφίες που συμφωνούν με την αισθητική ανάλυση του προσώπου και του χαμόγελου. Ο ασθενής συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία, καθώς αποτελεί δική του επιλογή το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των όψεων. Στο δεύτερο ραντεβού υπάρχει η ψηφιακή αναπαράσταση του τελικού αποτελέσματος του ασθενή ώστε να οπτικοποιήσει τις επερχόμενες αλλαγές και να εμπλακεί ενεργά στην λήψη των αποφάσεων. Η προσομοίωση της τελικής κατάστασης μεταφέρεται και ενδοστοματικά με ειδικά υλικά πριν γίνει η παρασκευή (τρόχισμα) των δοντιών για να γίνουν οι επιθυμητές τροποποιήσεις. Γίνεται νέα λήψη αποτυπώματος για αποθήκευση της τελικής εικόνας του αποτελέσματος και ξεκινάνε οι παρασκευές των δοντιών όπου ολοκληρώνονται πάλι μέσω του τελικού αποτυπώματος. Ο τεχνίτης λαμβάνει και τα δύο αποτυπώματα και έχοντας πλέον όλες τις πληροφορίες κατασκευάζει τις τελικές εργασίες. Στο τρίτο ραντεβού είναι έτοιμες πλέον όψεις που έχουν αποφασιστεί από κοινού μεταξύ γιατρού και ασθενή και αφού δοκιμαστούν πρώτα στα δόντια του ενδιαφερόμενου, συγκολλούνται στις επιφάνειες των δοντιών με τα κατάλληλα μέσα .

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης ;

Οι όψεις πορσελάνης σε σχέση με άλλες μεθόδους αισθητική οδοντιατρικής φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • ριζική αλλαγή του χαμόγελου και του προσώπου του ασθενούς
 • είναι λιγότερο επεμβατική σε σχέση με άλλες μεθόδους κάλυψης, όπως οι στεφάνες δοντιών
 • σε σχέση με τις όψεις ρητίνης έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και επανορθώνουν ένα μεγαλύτερο φάσμα οδοντικών προβλημάτων
 • φέρουν πιο φυσικό και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
 • παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στον χρόνο
 • δεν επηρεάζουν τη δομή των δοντιών καθώς συγκολλούνται στην επιφάνεια τους

Όψεις Πορσελάνης : Φροντίδα

Όπως έχει επισημανθεί οι όψεις πορσελάνης διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους. Η αντοχή τους στο χρόνο επιτρέπει την μη αντικατάσταση τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο τον ιατρό του για τον έλεγχο και διατήρηση της στοματικής του υγείας. Η φροντίδα της στοματικής υγείας είναι σημαντική ανεξαρτήτως τοποθέτησης όψεων πορσελάνης. Το καλό βούρτσισμα και η χρήση νημάτων είναι απαραίτητη για μία ολοκληρωμένο στοματική φροντίδα.

Εάν επιθυμείτε να προβείτε στην αλλαγή της όψης του χαμόγελου σας, ο Χειρουργός Οδοντίατρος, Κυριάκος Κόκκινος, βρίσκεται στη διάθεσή σας. Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα Αισθητικής Οδοντιατρικής, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετική με τις όψεις πορσελάνης και την εφαρμογή τους. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.