Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καθαρισμός δοντιών

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών;

Καθαρισμός δοντιών - Αποτρύγωση

Καθαρισμός δοντιών Αποτρύγωση ονομάζεται η επαγγελματική διαδικασία αφαίρεσης οδοντικής μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, αφήνοντάς τα δόντια  μας καθαρά. Επιπλέον, βελτιώνει την εμφάνιση των δοντιών, αφαιρώντας τους επιφανειακούς λεκέδες που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα τρόφιμα, ποτά και το κάπνισμα.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι;

Ο καθαρισμός δοντιών αποτελεί μια απλή διαδικασία η οποία συστήνεται από τον οδοντίατρό σας για να παραμένουν τα δόντια υγιή. Σε γενικές γραμμές, κατάληλοιυποψήφιοι είναι όλοι όσοιεπιθυμούν ναδιατηρήσουν καλή στοματική υγιεινή και να προλάβουν οδοντιατρικά προβλήματα.

Ποια προβλήματα αποτρέπει ο καθαρισμός δοντιών;

Ο καθαρισμός δοντιών συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη διαφόρωνοδοντιατρικών προβλημάτων,όπως:

  • Τις οδοντικές κοιλότητες
  • Την εμφάνιση πέτρας των δοντιών και οδοντικής πλάκας
  • Τις παθήσεις των ούλων
  • Την κακή αναπνοή
  • Την απώλεια των δοντιών

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Ορισμένοι ασθενείς με παθήσεις όπως π.χ. καρδιακά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ειδικές προφυλάξεις προτού υποβληθούν σε καθαρισμό δοντιών.

Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά τον καθαρισμό;

Πριν τον καθαρισμό δοντιών:

  • Δώστε στον οδοντίατρό σας ένα πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό σχετικά με πιθανή λήψη φαρμάκων, συμπληρωμάτων ή αλλαγές στη στοματική σας υγεία.
  • Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας, εάν το προηγούμενο διάστημα αισθανθήκατε οποιαδήποτε ενόχληση στο στόμα σας, καθώς και εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Μετά τον καθαρισμό δοντιών:

  • Σε περίπτωση που αισθανθείτε πόνο ή ευαισθησία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.
  • Για να διατηρήσετε τα οφέλη του καθαρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να είστε σχολαστικοί με την υγειηνή των δοντιών σας. Όσο περισσότερο τυπικοί είστε με το βούρτσισμα των δοντιών σας και τη χρήση οδοντικού νήματος, τόσο περισσότερο θα διατηρείτε τα αποτελέσματα του καθαρισμού. Εάν επιθυμείτε ένα ακόμα πιο αστραφτερό χαμόγελο μπορείτε σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσετε σε λεύκανση των δοντιών σας.

Πόση ώρα διαρκεί ο καθαρισμός δοντιών;

Ο συνολικός χρόνος που διαρκεί η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών ποικίλλει. Οι σημαντικότεροι παράγοντες οι οποίοι τον καθορίζουν είναι η έκταση της πλάκας και των χρωστικών, ο αριθμός των δοντιών που θα καθαριστούν, καθώς και η μέθοδος που εφαρμόζεται. Ένα τυπικό ραντεβού, έχει συνήθως διάρκεια από 30 λεπτά έως μία ώρα. Σε κάθε περίπτωση, πριν τον καθαρισμό, ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει τη δική σας κατάσταση και θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει σχετικά με το συνολικό χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Μπορεί ο οδοντιατρικός καθαρισμός δοντιών να αντικατασταθεί από ειδικές οδοντόκρεμες;

Η απάντηση είναι πως όχι. Παρόλο που οι ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια καλή στοματική υγιεινή και να αφαιρέσετε ορισμένους επιφανειακούς λεκέδες, σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον οδοντιατρικό καθαρισμό των δοντιών σας.

Εν κατακλείδι, ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, είναι απαραίτητος ώστε ο οδοντίατρος σας να εξετάσει σχολαστικά το στόμα σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα, πιθανά προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρότερες καταστάσεις.

Ο χειρουργός οδοντίατρος Κυριάκος Κόκκινος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσει ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Επικοινωνήσετε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας για καθαρό και λαμπερό χαμόγελο!