Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού είναι η οδοντιατρική διαδικασία κατά την οποία το δόντι ή η ρίζα του αφαιρούνται πλήρως από το οστό της γνάθου. Η εξαγωγή ενός δοντιού μπορεί να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους. Παρόλα αυτά αποτελεί την τελευταία επιλογή εάν η βλάβη του δοντιού έχει προχωρήσει σε τέτοιον βαθμό, ώστε να μην μπορεί να αποκατασταθεί μέσω άλλων τεχνικών.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η εξαγωγή ενός δοντιού;

Όταν λιγότερο επεμβατικές τεχνικές όπως π.χ. η απονεύρωση δεν αρκούν για να σωθεί το φυσικό δόντι και η βλάβη έχει ξεπεράσει το σημείο επιδιόρθωσης, τότε η αφαίρεση του δοντιού είναι απαραίτητη. Συγκεκριμένα, ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος είναι οι εξής:

Πριν την εξαγωγή του δοντιού

Ο οδοντίατρος λαμβάνει αρχικά το πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενή και σημειώνει τυχόν συμπτώματα που έχει παρατηρήσει. Εξίσου σημαντικό είναι ο ασθενής να ενημερώσει τον οδοντίατρό του για τυχόν ιατρικές παθήσεις που αντιμετωπίζει ή φάρμακα που λαμβάνει. Μέσω των απαντήσεων που θα δοθούν, ο οδοντίατρος θα έχει μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας του ασθενή του και θα γνωρίζει εάν αποτελεί ιδανικό υποψήφιο για να υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού. Άλλη μια σημαντική διαδικασία πριν την εξαγωγή είναι η λήψη μιας ακτινογραφίας, η οποία θα απεικονίσει την περιοχή γύρω από το προσβεβλημένο δόντι και θα δώσει στον οδοντίατρο σημαντικές πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής

Πριν την εξαγωγή, χορηγείται τοπική αναισθησία στην περιοχή προκειμένου να μουδιάσει και ο ασθενής να νιώσει άνετα. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος με τη χρήση ειδικών εργαλείων χαλαρώνει το δόντι μετακινώντας το εμπρός και πίσω. Σε περιπτώσεις που το δόντι είναι πολύ φθαρμένο ή έχει σπάσει μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια τομών στα ούλα προκειμένου να ακολουθήσει η εξαγωγή του. Αφού εξαχθεί το δόντι, ο οδοντίατρος ελέγχει την περιοχή για πιθανά θραύσματα δοντιού ή τμήματα της ρίζας. Στη συνέχεια σταθεροποιεί την περιοχή με τη χρήση ραμμάτων.

Μετά την εξαγωγή δοντιού – Ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από την πολυπλοκότητα κάθε περίπτωσης και από πιθανές διεργασίες που θα απαιτηθούν στη συνέχεια. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στην καθημερινότητά τους μέσα σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα. Παρόλα αυτά, η τραυματισμένη περιοχή απαιτεί αρκετές εβδομάδες για την πλήρη επούλωσή της. Επομένως, εάν στο σημείο πρόκειται να προστεθεί οδοντικό εμφύτευμα, ο ασθενής θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.

Οδηγίες μετά την εξαγωγή

Μετά την εξαγωγή του δοντιού, ο οδοντίατρος θα δώσει σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στον ασθενή. Στόχος είναι να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές και να επέλθει η ταχύτερη επούλωση. Ορισμένες γενικές οδηγίες είναι οι ακόλουθες:

  • Διατηρήστε την περιοχή καθαρή ξεπλένοντας απαλά με ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα. Αποφύγετε το βούρτσισμα απευθείας πάνω από το σημείο εξαγωγής για το χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο οδοντίατρός σας.
  • Λάβετε όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρού σας.
  • Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες τουλάχιστον για δύο ημέρες μετά την εξαγωγή.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τα ζεστά ροφήματα για το χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο οδοντίατρός σας.

Η εξαγωγή δοντιού είναι η τελευταία επιλογή για να αποκατασταθεί η υγεία των δοντιών σας και να απομακρυνθεί ένα δόντι του οποίου η παραμονή στην στοματική κοιλότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Οδοντίατρο Κυριάκο Α. Κόκκινο για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διαδικασία και να ορίσει ένα θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.