Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Ξηρό φατνίο

Μετά την εξαγωγή ενός δοντιού, σχηματίζεται φυσιολογικά ένας θρόμβος αίματος ο οποίος χρησιμεύει ως προστατευτικό στρώμα πάνω από το υποκείμενο οστό, κλείνοντας το τραύμα και βοηθώντας στην επούλωσή του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο θρόμβος αυτός δεν αναπτύσσεται ή αναπτύσσεται και στη συνέχεια διαλύεται. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μια επιπλοκή η οποία ονομάζεται ξηρό φατνίο, η οποία αποτελεί και τη συχνότερη επιπλοκή μετά από μία εξαγωγή δοντιού. Το ξηρό φατνίο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επώδυνο, ενώ καθυστερεί την επούλωση της χειρουργημένης περιοχής.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του ξηρού φατνίου;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του ξηρού φατνίου είναι:

  • Το κάπνισμα. Οι ουσίες που περιλαμβάνουν τα τσιγάρα επιβραδύνουν την επούλωση αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης του σημείου.
  • Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών από το στόμα. Συγκεκριμένα αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων διαταράσσοντας τις φυσιολογικές διαδικασίες επούλωσης.
  • Η κακή φροντίδα στο σπίτι. Η μη τήρηση των οδηγιών που δίνονται από τον οδοντίατρο αυξάνουν σημαντικά την εμφάνιση ξηρού φατνίου.
  • Ο σχηματισμός ξηρού φατνίου σε μια προηγούμενη εξαγωγή δοντιού.
  • Μια ενεργή λοίμωξη στα δόντια ή στα ούλα.

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν το ξηρό φατνίο;

Το ξηρό φατνίο μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε ασθενή. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα όμως της πάθησης είναι ο έντονος πόνος ο οποίος εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά την εξαγωγή του δοντιού. Επιμέρους συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν με το ξηρό φατνίο είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος που ακτινοβολεί στο κεφάλι, στον αυχένα, στο αυτί ή στο μάτι (στην ίδια πλευρά του προσώπου που πραγματοποιήθηκε η εξαγωγή).
  • Ορατό οστό στο σημείο της εξαγωγής.
  • Κακή αναπνοή/ δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από το εσωτερικό του στόματος.
  • Δυσάρεστη αίσθηση γεύσης στο στόμα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πόνος και η δυσφορία μετά την εξαγωγή ενός δοντιού είναι φυσιολογικά συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον οδοντίατρο. Όμως, εάν εμφανιστεί ένας νέος πόνος τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα θα οφείλεται στη δημιουργία ξηρού φατνίου. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό με τον οδοντίατρό του για να λάβει εξατομικευμένη θεραπεία.

Πώς διαγιγνώσκεται το ξηρό φατνίο;

Η κυριότερη ένδειξη ότι έχει σχηματιστεί ξηρό φατνίο έπειτα από μία εξαγωγή δοντιού είναι ο έντονος πόνος λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Η διάγνωση συνήθως τίθεται μέσω της φυσικής εξέτασης από τον οδοντίατρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια μιας ακτινογραφίας προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν παραμείνει στο σημείο θραύσματα από το δόντι που έχει εξαχθεί.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία του ξηρού φατνίου αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο, την προώθηση της επούλωσης και την αποτροπή μόλυνσης. Οι θεραπευτικές επιλογές που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και αντιβιοτικά για την αποτροπή λοίμωξης.
  • Σωστός καθαρισμός της περιοχής.
  • Χρήση επιδέσμου στην υποδοχή του δοντιού για την ταχύτερη επούλωση.
  • Χρήση τοπικών αναισθητικών για την προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.
  • Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών όπως είναι το κάπνισμα, η χρήση καλαμακίων κλπ.
  • Πλύση με φυσιολογικό ορό για τη διατήρηση της καθαριότητας της περιοχής και τη μείωση της φλεγμονής.

Το ξηρό φατνίο συνήθως απαιτεί μερικές εβδομάδες για την πλήρη επούλωσή του. Ωστόσο, η σωστή καθοδήγηση από έναν έμπειρο Χειρουργό-Οδοντίατρο είναι απαραίτητη για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη και ανώδυνη διαδρομή προς ίαση. Για εξατομικευμένες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό οδοντίατρο Κυριάκο Α. Κόκκινο, για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα και με ασφάλεια ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.