Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Μικροσκοπική Οδοντιατρική

Η Οδοντιατρική ειδικότητα περιλαμβάνει τη διαχείριση ενός πολύ μικρού μέρους του σώματος απαιτώντας εξαιρετική ακρίβεια, λεπτομέρεια και προσοχή στους χειρισμούς της. Η ανάγκη για τη βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού με γνώμονα τις παραπάνω απαιτήσεις, οδήγησε στην χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου σε καθημερινό επίπεδο, στοχεύοντας στην μέγιστη αποτελεσματικότητα σε όλες τις οδοντιατρικές πράξεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικροσκοπικής οδοντιατρικής;

Το μικροσκόπιο δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης όλων των οδοντικών δομών σε πολύ υψηλή μεγέθυνση, συμβάλλοντας έτσι στην διάγνωση βλαβών σε πρώιμο στάδιο. Η παρακολούθηση ή η αντιμετώπιση μιας αρχόμενης βλάβης, μέσω της επιλογής του κατάλληλου σχεδίου θεραπείας μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα του δοντιού. Είναι γεγονός άλλωστε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Πολύ μικρές ρωγμές, κατάγματα, αποχρωματισμοί, τερηδόνες γίνονται άμεσα ορατά μέσω του μικροσκοπίου, οδηγώντας τον κλινικό με ασφάλεια στη σωστή διάγνωση, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο με γυμνό μάτι. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός κατευθύνεται με βεβαιότητα στην αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος, μειώνοντας τον χρόνο διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και την ταλαιπωρία του ασθενούς.

Από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του χειρουργικού μικροσκοπίου, είναι η  συμβολή του στο μείζον θέμα που απασχολεί συνεχώς την οδοντιατρική κοινότητα,  την αρχή της ελάχιστης παρέμβασης. Στόχος της είναι η μικρότερη δυνατή μείωση ή αντικατάσταση των οδοντικών και περιοδοντικών δομών. Όσο λιγότερο μέρος του δοντιού «θυσιαστεί», τόση περισσότερη αντοχή θα έχει ο εναπομείναντας ιστός. Επομένως είναι προφανές πως η μεγέθυνση επιτρέπει την ακρίβεια χειρισμών σε μεγέθη της τάξεως των χιλιοστών, εξασφαλίζοντας την αποκοπή μόνο των δομών που πρέπει να απομακρυνθούν.  

Επιπλέον, η δυνατότητα ενσωμάτωσης μέσων καταγραφής και απεικόνισης στο χειρουργικό μικροσκόπιο, διευκολύνει τον γιατρό στο να παρουσιάσει άμεσα την εστία του προβλήματος στον ασθενή και να επεξηγήσει τη διαδικασία αντιμετώπισής του παραστατικά. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η βλάβη από τον ασθενή και οδηγείται με βεβαιότητα και εμπιστοσύνη στην λήψη της ενδεδειγμένης αντιμετώπισης.

Μικροσκοπική οδοντιατρική και άλλες θεραπείες

Η μικροσκοπική οδοντιατρική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε θεραπεία όπως:

  • Ενδοδοντολογία
  • Οδοντική χειρουργική
  • Περιοδοντική μικροχειρουργική
  • Χειρουργική στόματος
  • Αισθητικές αποκαταστάσεις

Επίσης, πολύ απλές οδοντικές εργασίες, όπως για παράδειγμα ένας καθαρισμός, μπορούν να πραγματοποιηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Απονεύρωση και μικροσκοπική οδοντιατρική

Το δόντι είναι μια δομή που στο εσωτερικό της περιλαμβάνει σε μικροσκοπικό επίπεδο διάφορα αγγεία και νεύρα. Αρκετές φορές προκειμένου να διατηρηθεί το δόντι στο στοματικό περιβάλλον απαιτείται η αφαίρεση και επεξεργασία των εσωτερικών του δομών, μέσω της απονεύρωσης, δηλαδή της ενδοδοντικής θεραπείας. Οι χώροι που εμπεριέχονται στο δόντι για να γίνουν άμεσα ορατοί απαιτούν γνώσεις, εξοικείωση και άριστο οπτικό πεδίο. Από την αρχή της θεραπείας που περιλαμβάνει την ελάχιστη αποκοπή του δοντιού και την εύρεση όλων των ριζικών σωλήνων, μέχρι την επεξεργασία και το ερμητικό τους κλείσιμο είναι απαραίτητη η απεικόνιση όλων των χώρων του δοντιού με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό μόνο με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, τονίζοντας έτσι την αναγκαιότητά του για την διεξαγωγή της θεραπείας με αρτιότητα και ακρίβεια.

Ο χειρουργός οδοντίατρος Κυριάκος Κόκκινος, μέλους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με πολυετή εμπειρία στο χώρο της οδοντιατρικής, θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία χρησιμοποιώντας καινοτόμες οδοντιατρικές τεχνικές. Η μικροσκοπική οδοντιατρική εφαρμόζεται με επιτυχία στο ιατρείο μας και συμβάλλει στην ολοκληρωτική προστασία των δοντιών σας.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη μικροσκοπική οδοντιατρική.