Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση των ούλων η οποία αποτελεί την αρχική ένδειξη της ύπαρξης νόσου στα ούλα. Πρόκειται για μια φλεγμονή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα της στοματικής υγιεινής που εφαρμόζεται και μπορεί να αναστραφεί εφόσον ο ασθενής απευθυνθεί στον Οδοντίατρό του. Σε περίπτωση που η ουλίτιδα παραμείνει για μεγάλο διάστημα χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή να επεκταθεί στους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς, με σοβαρή επιπλοκή μέχρι και την απώλεια δοντιών.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ουλίτιδας;
Η ουλίτιδα προκαλείται εξαιτίας της μικροβιακής πλάκας η οποία συσσωρεύεται στη στοματική κοιλότητα λόγω της ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρόβια υπάρχουν και υπό φυσιολογικές συνθήκες στο στόμα χωρίς να προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Καθώς αναπτύσσεται η οδοντική πλάκα όμως γίνεται οικολογική μεταβολή του βιουμενίου που αποικίζουν τα μικρόβια στα δόντια, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό και τη συσσώρευση νέων μικροοργανισμών με παθογόνο δράση. Η δυνατότητα εισβολής των μικροβίων αυτών στους ιστούς είναι ένας λοιμογόνος παράγων που σχετίζεται με την ανάπτυξη της φλεγμονής.
Επιπλέον προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ουλίτιδας είναι:
- Οι κακότεχνες εμφράξεις ή επανορθωτικές αποκαταστάσεις
- Η ύπαρξη αυχενικών τερηδόνων
- Η έλλειψη ή απουσία ορισμένων διατροφικών στοιχείων
- Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
- Η εγκυμοσύνη
- Το στρες
- Διάφορα κληρονομικά ή συστηματικά νοσήματα
- Το κάπνισμα
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η ουλίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα τα οποία μπορεί να είναι πιο ήπια στην αρχή και να εξελίσσονται στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση όταν εντοπιστεί ένα ή περισσότερα από αυτά, ο ασθενής θα πρέπει να προγραμματίζει μια επίσκεψη στον Οδοντίατρό του προκειμένου να προσδιορίζεται η αιτία τους. Συγκεντρωτικά, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται με την ουλίτιδα είναι τα εξής:
- Ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος/ νήματος, κατά τη μάσηση σκληρών τροφών ή και αυτόματα στη διάρκεια της ημέρας
- Ούλα που έχουν περισσότερο εξέρυθρο χρώμα αντί για ροζ
- Οιδηματώδη και λεία ούλα
- Ορατή ύπαρξη πέτρας (τρυγίας) και πλάκας
- Κακοσμία
- Πόνος κατά τη μάσηση ή την κατανάλωση φαγητού
- Αλλαγή στη γεύση
Πώς διαγιγνώσκεται η ουλίτιδα;
Η διάγνωση της ουλίτιδας γίνεται εύκολα από τον Οδοντίατρο μέσω της κλινικής εξέτασης κατά την οποία θα αναζητηθούν τα σημεία της φλεγμονής και οι παράγοντες που ευνοούν την κατακράτηση της πλάκας. Σε περίπτωση που η φλεγμονή έχει επεκταθεί, ο Οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες και εάν η ουλίτιδα έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα θα προτείνει διαφορετική θεραπεία.
Ποια είναι η θεραπεία για την ουλίτιδα;
Η θεραπεία της ουλίτιδας διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης. Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με βαθύ καθαρισμό των δοντιών (αποτρύγωση) ο οποίος στη συνέχεια επαναλαμβάνεται περίπου κάθε εξάμηνο. Συγκεκριμένα ο Οδοντίατρος απομακρύνει την πέτρα που έχει σχηματιστεί υπερουλικά και υποουλικά με αποτέλεσμα την απόσπαση των μικροβίων που έχουν συσσωρευτεί και την εδραίωση μιας συνθήκης υγείας στους περιοδοντικούς ιστούς . Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να προτείνει τη χρήση κάποιου αντιμικροβιακού σκευάσματος για την απομάκρυνση της πλάκας. Ο ασθενής έχει τον πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής του υγιεινής, καθώς η ενεργοποίησή του μέσω της εφαρμογής αποτελεσματικού και καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών, σε συνδυασμό με τη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού, είναι οι παράγοντες που θα φέρουν σε επιτυχία την θεραπεία.
Πρόληψη
Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε ουλίτιδα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:
- Βουρτσίστε τα δόντια σας το πρωί μόλις σηκωθείτε και το βράδυ πριν τον ύπνο.
- Μην παραλείπετε τη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού.
- Διακόψτε το κάπνισμα.
- Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
- Μην παραλείπετε την εξαμηνιαία προληπτική εξέταση των δοντιών σας από τον Οδοντίατρό σας.
- Ρυθμίστε τυχόν συστηματικές νόσους όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η ουλίτιδα είναι μια κατάσταση η οποία είναι εύκολα διαχειρίσιμη αρκεί να την εντοπίσετε στα αρχικά της στάδια προτού εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη της νόσου, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό-Οδοντίατρο Κυριάκο Α. Κόκκινο για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα.