Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Καλέστε για ραντεβού: 210 7470650 - 6972 774 782

Οξεία Πολφίτιδα

Ως Οξεία Πολφίτιδα χαρακτηρίζεται η νόσος του πολφού σε ένα ζωντανό δόντι το οποίο φλεγμαίνει και δίνει ειδικά συμπτώματα είτε σε συγκεκριμένα ερεθίσματα είτε και έξαφνα στη διάρκεια της ημέρας. Ανεξαρτήτου αντίδρασης είναι μια κατάσταση που ο ασθενής δεν μπορεί να αγνοήσει εύκολα και συχνά αναζητάει τη βοήθεια του οδοντιάτρου του.

Τι είναι ο πολφός;

Για να εξηγηθούν οι αιτίες εμφάνισης της πολφίτιδας, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τι είναι ο πολφός. Πολφός λοιπόν ονομάζεται το σύνολο των νεύρων και των αγγείων που βρίσκονται στο εσωτερικό κάθε δοντιού και των ριζών του. Τον πολφό περικλείουν και προστατεύουν οι σκληρές ουσίες του δοντιού, η αδαμαντίνη,η οδοντίνη και η οστείνη .

Πώς προκαλείται η οξεία πολφίτιδα;

Η οξεία πολφίτιδα λαμβάνει χώρα όταν ο πολφός φλεγμαίνει εξαιτίας διαφόρων εξωτερικών ερεθισμάτων. Κυριότερη και συχνότερη αιτία της πάθησης είναι η ύπαρξη εκτεταμένης τερηδονικής βλάβης και κατ’επέκταση η ύπαρξη μικροβιακού παράγοντα. Εκτός όμως από την τερηδόνα, η οξεία πολφίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί ύστερα από την αποκάλυψη του πολφού από τραυματισμό που δεν αντιμετωπίστηκε, από επεκτατικούς τροχισμούς δοντιών με μεγάλες εμφράξεις, από εμφράξεις ή προσθετικές εργασίες που τερηδονίστηκαν σε δεύτερο χρόνο κ.α.

Εξέλιξη της οξείας πολφίτιδας

Στα αρχικά στάδιά της, η πολφίτιδα προκαλεί πόνο ο οποίος πυροδοτείται από κάποιο ερέθισμα π.χ. κατανάλωση ζεστού ή κρύου φαγητού. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση αποδράμει σταδιακά σε λίγα δευτερόλεπτα αφότου ο ασθενής διακόψει την επαφή με το ερέθισμα. Σε αυτό το στάδιο, η πολφίτιδα είναι αναστρέψιμη (αντιστρεπτή) και μπορεί να αντιμετωπιστεί προτού καταστρέψει τον πολφό του δοντιού. Αντίθετα, εάν ο ασθενής δε λάβει έγκαιρη θεραπεία και ο αιτιολογικός παράγοντας επιδεινωθεί, τότε πλέον μιλάμε για το στάδιο της οξείας πυώδους πολφίτιδας. Ο πόνος γίνεται αφόρητος και διάχυτος και μπορεί να παρουσιάζεται ακόμη και εάν δεν πυροδοτείται από κάποιο ερέθισμα. Η οξεία πυώδης πολφίτιδα είναι καταστροφική για τον πολφό του δοντιού και χρήζει άμεσης οδοντιατρικής παρέμβασης για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της οξείας πολφίτιδας βασίζεται στην καταγραφή των συμπτωμάτων από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και των σημείων από την κλινική εξέταση του. Όπως προαναφέρθηκε, ανάλογα με το στάδιο της πάθησης ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς διαφέρει και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι διάχυτος ακόμη και αντανακλαστικός. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την εύρεση του δοντιού που πάσχει. Επιπλέον, άλλη μία σημαντική εξέταση είναι η ακτινογραφία, η οποία δίνει στον οδοντίατρο χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του δοντιού που πάσχει αλλά και των παρακείμενων ανατομικών δομών.

Πώς θεραπεύεται η οξεία πολφίτιδα;

Όταν η πολφίτιδα βρίσκεται σε αρχικά στάδια μπορεί να αντιστραφεί απλώς με την άρση του αιτίου, χωρίς να απαιτηθεί η αφαίρεση του πολφού . Ωστόσο, στην περίπτωση της μη αντιστρεπτής πολφίτιδας , θεραπεία εκλογής αποτελεί η αφαίρεση του πολφού μέσω της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης). Κατά την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρούμε τον πολφό του δοντιού, απολυμαίνουμε το εσωτερικό των ριζών με χημικά και μηχανικά μέσα και στη συνέχεια τοποθετούμε στους ριζικούς σωλήνες ένα αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένα προσωρινό σφράγισμα. Μετά από τουλάχιστον μια εβδομάδα ολοκληρώνουμε η θεραπεία με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων με ένα βιοσυμβατό υλικό και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με την μόνιμη αποκατάσταση. Σε περίπτωση που υπάρχει πύον στην περιοχή, πρωταρχικός μας στόχος είναι η απομάκρυνσή του από τη στοματική κοιλότητα του ασθενή και σε δεύτερο χρόνο η ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας.

Μπορεί να προληφθεί η οξεία πολφίτιδα;

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η έγκαιρη έμφραξη των δοντιών με τερηδόνα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της οξείας πολφίτιδας.

Οποιοδήποτε σύμπτωμα στη στοματική κοιλότητα δε θα πρέπει να αμελείται. Σε περίπτωση που εμφανίζετε πόνο ο οποίος δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν με τον Χειρουργό-Οδοντίατρο Κυριάκο Α. Κόκκινο για να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.