Τερηδόνα
Η τερηδόνα είναι μια κοινή παθολογική κατάσταση των δοντιών η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο. Στα αρχικά της στάδια προσβάλλει την εξωτερική, σκληρή επιφάνεια του δοντιού και είναι αναστρέψιμη. Ωστόσο, όταν η βλάβη προχωρήσει και φτάσει στο εσωτερικό του δοντιού, δεν μπορεί να αναστραφεί. Στις περιπτώσεις αυτές, μοναδική λύση αποτελεί η εφαρμογή οδοντιατρικής θεραπείας η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σφράγισμα, απονεύρωση ή εξαγωγή του δοντιού.
Πώς δημιουργείται;
Η τερηδόνα δημιουργείται όταν τα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα του ανθρώπου, βρουν ένα πρόσφορο περιβάλλον και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται οδηγώντας στον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Οι συχνότερες συνθήκες που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό τους είναι:
- Η λανθασμένη χρήση της οδοντόβουρτσας κατά το βούρτσισμα των δοντιών
- Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής (π.χ. όχι καθημερινό βούρτσισμα)
- Η συχνή κατανάλωση τροφών τα οποία είναι πλούσια σε σάκχαρα
- Η μειωμένη ροή σάλιου που μπορεί να παρατηρείται σε ορισμένους ανθρώπους
- Οι βαθιές σχισμές των δοντιών
Όταν οι παραπάνω συνθήκες παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η τερηδόνα εξελίσσεται και επεκτείνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τερηδονικές κοιλότητες στα δόντια. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τερηδονικές κοιλότητες έχουν πολύ μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι το νεύρο του δοντιού.
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν την τερηδόνα;
Τα συμπτώματα της τερηδόνας ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα, στα αρχικά στάδιά της, η τερηδόνα μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Για τον λόγο αυτό, οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο είναι απαραίτητοι προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα.
Με την εξέλιξη της τερηδόνας μπορεί να παρατηρήσετε τα κάτωθι συμπτώματα:
- Ευαισθησία των δοντιών. Τα δόντια με τερηδόνα γίνονται πιο ευαίσθητα όταν ο ασθενής καταναλώνει ζεστά, κρύα, γλυκά ή όξινα τρόφιμα και ποτά.
- Πονόδοντος. Ο πόνος στα δόντια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της προχωρημένης τερηδόνας. Ο πόνος μπορεί να ήπιος ή έντονος και μπορεί να είναι συνεχής ή να εμφανίζεται μόνο όταν ο ασθενής τρώει ή πίνει.
- Ορατές τερηδονικές κοιλότητες. Η εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας αποτελεί αδιάψευστο σημάδι ότι το σμάλτο έχει υποστεί βλάβη. Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ορατές τρύπες, λάκκους ή σκούρα σημεία στην επιφάνεια του προσβεβλημένου δοντιού.
- Δυσοσμία του στόματος. Η κακοσμία του στόματος η οποία παραμένει και δεν επιλύεται με τις συνήθεις πρακτικές στοματικής υγιεινής συχνά υποδηλώνει την ύπαρξη τερηδόνας ή άλλου οδοντιατρικού προβλήματος.
- Δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Η δυσάρεστη γεύση στο στόμα ιδιαίτερα όταν ο ασθενής μασάει ή δαγκώνει μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη τερηδόνας.
Πώς θεραπεύεται η τερηδόνα;
Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι διπλός όσον αφορά την αντιμετώπιση της τερηδόνας. Αρχικά μέσω των τακτικών επισκέψεων, ο οδοντίατρος μπορεί να επέμβει προληπτικά, εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τερηδόνα.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ο οδοντίατρος καλείται να αντιμετωπίσει μια προχωρημένη τερηδόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνηθέστερες τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι:
- Το σφράγισμα. Όταν η τερηδόνα δεν έχει φτάσει στον πολφό του δοντιού, αφαιρούμε τον ιστό που έχει προσβληθεί και στη συνέχεια αποκαθιστούμε το πρόβλημα σφραγίζοντας το δόντι.
- Η απονεύρωση. Εάν η βλάβη που έχει προκληθεί λόγω της τερηδόνας εξαπλωθεί στον πολφό του δοντιού, τότε απαιτείται η απονεύρωσή του. Κατά τη διαδικασία της απονεύρωσης αφαιρούμε τον τερηδονισμένο πολφό και καθαρίζουμε με λεπτομέρεια το εσωτερικό του δοντιού και της ρίζας. Ακολουθεί το προσωρινό σφράγισμα του δοντιού και μετά από λίγες ημέρες η τοποθέτηση του μόνιμου σφραγίσματος.
- Η εξαγωγή. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις τερηδόνας όπου η βλάβη στον πολφό του δοντιού δεν μπορεί να αποκατασταθεί, προχωράμε στην εξαγωγή του δοντιού. Στη συνέχεια το χαμένο δόντι αντικαθίσταται από μια γέφυρα ή ένα εμφύτευμα για να μην διαταραχθεί η ευθυγράμμιση των δοντιών.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα τερηδόνας, επικοινωνήστε άμεσα με τον χειρουργό οδοντίατρο Κυριάκο Α. Κόκκινο για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία. Ακόμη όμως και σε περίπτωση που δεν εμφανίζετε συμπτώματα δεν θα πρέπει να παραμελείτε την υγεία των δοντιών σας. Ένας προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι αναγκαίος προκειμένου να αντιμετωπιστούν από νωρίς, δυνητικά σοβαρές καταστάσεις.